Herbata i kawa są znane na całym świecie. Docenia się je nie tylko za wyjątkowy smak, ale również za mnóstwo właściwości zdrowotnych. Zwykle preferujemy swoje ulubione rodzaje tych napojów i nie wyobrażamy sobie dnia bez filiżanki któregoś z nich.
Wiedzę o parzeniu herbaty zgłębiano w Chinach już około 2700 roku p.n.e. Podania głoszą, że chiński cesarz Shen Nong spróbował jej po raz pierwszy, gdy do jego filiżanki z wrzątkiem wpadły przez przypadek przyniesione przez wiatr liście herbaty. Gdy herbata zdobyła popularność w Chinach, jej uprawa rozprzestrzeniła się na całą Azję.
Plantacje herbaty są zakładane na wysokości 1000 m n.p.m. w gorącym i wilgotnym klimacie. Jedna roślina może plonować nawet 20 lat. Poza ewidentnymi walorami smakowymi, herbata jest bogata w składniki, które które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Napar z liści herbaty poprawia zdolności pamięciowe, oczyszcza organizm z toksyn, pozytywnie wpływa na układ trawienny i rozjaśnia wzrok. Herbata jest przede wszystkim bogatym źródłem garbników. Garbniki (zwane taninami) należą do grupy polifenoli. Wykazują one zdolność do trwałego wiązania się z białkami i dobrze rozpuszczają się w wodzie. Mają właściwości ściągające, działają korzystnie na układ pokarmowy, chroniąc śluzówkę jelit. Oddziałują także na układ nerwowy ograniczając odruchy bólowe jak swędzenie czy pieczenie. Wykazują skuteczność w walce ze szkodliwymi mikrobami jak np. Helicobacer phylori, odpowiedzialnymi za choroby wrzodowe żołądka, a także wirusami. Zawartość garbników w herbacie jest uzależniona od jej rodzaju. Najpopularniejszym i najbardziej lubianym rodzajem herbaty jest herbata czarna. Uzyskuje się ją w procesie kilkugodzinnej fermentacji i suszenie. W czasie fermentacji listki puszczają sok, co ułatwia utlenianie. Część garbników zmienia się wtedy w związki aromatyczne. Wielu zwolenników zdobyła także herbata zielona, a to za sprawą jej właściwości wspomagających przemianę materii. Jej orzeźwiający i nieco cierpki smak uzyskuje się tylko poprzez suszenie. Nie stosuje się fermentacji, jest zatem mniej aromatyczna niż herbata czarna, ale bardzo bogata w garbniki. Herbatę białą otrzymuje się z pączków i listków ręcznie zbieranych wczesną wiosną. Poddaje się je jedynie procesowi suszenia. Biała herbata ma silne działanie oczyszczające, dzięki wysokiej zawartości polifenoli. Poza tym jest bardzo ceniona za wyjątkowe walory smakowe. Herbatę czerwoną uzyskuje się poddając liście długiej fermentacji.
Aby napar z herbaty był jak najbogatszy w dobroczynne związki należy ją parzyć przynajmniej przez 2 minuty. Sposób parzenia jest bardzo ważny, ponieważ daje możliwość uzyskania napoju o różnych właściwościach. Jeśli będziemy ją parzyć krócej niż 3 minuty, uzyskamy działanie pobudzające, jeśli dłużej niż 5 minut – napój uzyska właściwości uspokajające.
Kawa cieszy się na świecie taką samą popularnością jak herbata. Bogata w kofeinę wykazuje działanie pobudzające, dodaje energii i polepsza sprawność psychiczną. Kolebką kawy jest Etiopia, a do Europy trafiła w XVI wieku. Początkowo sprzedawana była w aptekach, gdyż uważana była za lek na wiele schorzeń. W Polsce pojawiła się w 1683 roku. Kawowiec to wiecznie zielony krzew, rosnący głównie w Afryce. Kawę pozyskuje się z ziaren kawowca, które najpierw się pali, a następnie mieli. Kawa wzbudza wiele kontrowersji, trudno ją bowiem zaliczyć do zdrowej żywności. Nad jej właściwościami wciąż prowadzi się badania naukowe. Do tej pory wykazano, że składniki w niej zawarte mogą zapobiegać chorobom nowotworowym. Należy pamiętać, że częste jej spożywanie wypłukuje z organizmu magnez, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Do pozytywnych właściwości kawy niewątpliwie należy chwilowe podniesienie IQ oraz poprawa pamięci krótkotrwałej. Poprawia koncentrację, dotlenia organizm, pozytywnie wpływa na trawienie i krążenie. Przyspiesza metabolizm, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór wątroby i jelita, na cukrzycę typu 2, chorobę Parkinsona. Ma właściwości antyoksydacyjne. Negatywne skutki picia kawy wiążą się z kofeiną. Zbyt duża ilość kawy powoduje niepokój i utrudnia zasypianie. Zaleca się picie do 500 mg kawy dziennie. To równowartość mniej więcej 3 filiżanek. Taka ilość nie jest szkodliwa dla organizmu.
Świetną alternatywą dla kawy i herbaty może być yerba mate. Napój ten przyrządza się z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to wiecznie zielone drzewo, które w stanie dzikim rośnie na niewielkim obszarze na terenie Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju. Jest tam uprawiane i eksportowane na cały świat. Trzeba wiedzieć, że yerba mate nie jest herbatą. Pozyskuje się ją z zupełnie innej rośliny!
Proces przygotowania naparu jest zupełnie inny niż napojów znanych nam na co dzień. Do naczynia wsypuje się 3/4 objętości suszu. Pije się ją przez rurkę zakończoną sitkiem zwaną bombilla. Jedna porcja może być zaparzana nawet 7 razy. Yerba mate ma bardzo gorzki smak, a zwłaszcza porcja zaparzana po raz pierwszy. Do jej szczególnego smaku trzeba się przyzwyczaić. Opłaca się jednak wysilić kubki smakowe, gdyż jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Poza właściwościami pobudzającymi, doskonale oczyszcza organizm, reguluje ciśnienie, zmniejsza objawy zmęczenia, przyspiesza przemianę materii, odżywia skórę oraz zwiększa odporność. Jest bogata w wiele dobroczynnych związków chemicznych, witamin, mikro- i makroelementów. Nieczęsto się zdarza, aby wszystkie te składniki były obecne w jednej porcji pożywienia. Yerba mate jest doskonałym źródłem ich wszystkich.
Nieważne czy jest się smakoszem kawy, herbaty czy yerba mate, niezwykle trudno jest dostać produkty oryginalne, aromatyczne o wysokiej jakości. Jednym z niewielu miejsc, gdzie są dostępne, jest sklep internetowy skworcu.com.pl. Można tam zakupić nie tylko kawy i herbaty najwyższej jakości, ale również bakalie i przyprawy. Sklep internetowy oferuje także różnorodne mieszanki przypraw, miody, syropy oraz pojemniki do ich właściwego przechowywania. Wszystkie oferowane produkty spełniają bardzo wysokie standardy i na pewno spełnią oczekiwania najbardziej wymagających entuzjastów.