Niepowtarzalna oferta dla miłośników kawy, herbaty i yerba mate

Herbata i kawa  są znane na całym świecie.  Docenia się je nie tylko za  wyjątkowy smak,   ale również  za  mnóstwo   właściwości zdrowotnych.  Zwykle preferujemy swoje ulubione rodzaje tych napojów i nie wyobrażamy sobie  dnia bez filiżanki któregoś z nich.
Wiedzę o parzeniu herbaty zgłębiano w Chinach już około 2700 roku p.n.e.   Podania głoszą, że chiński cesarz Shen Nong spróbował jej  po raz pierwszy, gdy do jego filiżanki z  wrzątkiem wpadły  przez przypadek  przyniesione przez wiatr liście  herbaty.  Gdy herbata zdobyła popularność w Chinach, jej uprawa rozprzestrzeniła się na całą Azję.


Plantacje herbaty  są zakładane na wysokości   1000 m n.p.m.  w gorącym i wilgotnym klimacie.  Jedna roślina może plonować  nawet 20 lat.  Poza  ewidentnymi  walorami smakowymi,  herbata jest bogata w  składniki, które  które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Napar z liści herbaty  poprawia zdolności pamięciowe, oczyszcza organizm z toksyn,  pozytywnie wpływa na układ trawienny i rozjaśnia  wzrok. Herbata jest przede wszystkim bogatym źródłem garbników. Garbniki (zwane taninami)  należą do grupy polifenoli.  Wykazują one zdolność do trwałego wiązania się z białkami i  dobrze rozpuszczają się w wodzie. Mają właściwości ściągające, działają  korzystnie na układ pokarmowy,  chroniąc  śluzówkę jelit. Oddziałują także na układ nerwowy ograniczając odruchy bólowe jak swędzenie czy pieczenie.  Wykazują skuteczność  w walce ze szkodliwymi mikrobami jak np. Helicobacer phylori, odpowiedzialnymi za choroby wrzodowe żołądka, a także wirusami. Zawartość garbników w herbacie  jest uzależniona od jej rodzaju. Najpopularniejszym i najbardziej lubianym  rodzajem herbaty jest herbata czarna. Uzyskuje się ją  w procesie kilkugodzinnej fermentacji i suszenie. W czasie fermentacji listki puszczają sok, co  ułatwia utlenianie.  Część garbników zmienia się wtedy w związki aromatyczne. Wielu  zwolenników zdobyła  także herbata zielona, a to za sprawą  jej właściwości wspomagających przemianę materii. Jej orzeźwiający i nieco cierpki smak  uzyskuje się tylko poprzez suszenie.  Nie  stosuje się fermentacji, jest zatem mniej aromatyczna niż herbata czarna, ale bardzo bogata w garbniki. Herbatę białą otrzymuje się z pączków i listków  ręcznie zbieranych wczesną wiosną. Poddaje się je jedynie procesowi suszenia.  Biała herbata  ma silne działanie oczyszczające, dzięki wysokiej zawartości polifenoli. Poza tym jest  bardzo ceniona za wyjątkowe walory smakowe. Herbatę czerwoną uzyskuje się poddając liście długiej fermentacji.
Aby napar z herbaty był jak najbogatszy w dobroczynne związki należy ją parzyć  przynajmniej przez 2 minuty. Sposób parzenia jest  bardzo ważny,  ponieważ  daje możliwość uzyskania napoju o różnych  właściwościach. Jeśli będziemy ją parzyć  krócej niż 3 minuty, uzyskamy działanie pobudzające, jeśli dłużej niż 5 minut – napój uzyska właściwości uspokajające.
Kawa cieszy się na świecie taką samą  popularnością jak herbata.  Bogata w kofeinę wykazuje  działanie pobudzające,  dodaje energii i polepsza sprawność psychiczną. Kolebką kawy jest Etiopia,  a do Europy trafiła w XVI wieku. Początkowo  sprzedawana była  w aptekach, gdyż uważana była  za lek na wiele schorzeń. W Polsce pojawiła się w 1683 roku. Kawowiec  to wiecznie zielony krzew, rosnący  głównie w Afryce.  Kawę pozyskuje się z ziaren kawowca, które najpierw się pali, a następnie mieli. Kawa wzbudza wiele kontrowersji, trudno ją bowiem zaliczyć do zdrowej żywności.   Nad jej właściwościami wciąż prowadzi się badania naukowe.    Do tej pory wykazano, że składniki w niej zawarte mogą zapobiegać  chorobom nowotworowym. Należy pamiętać, że częste jej spożywanie wypłukuje z organizmu magnez, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania.  Do pozytywnych właściwości kawy niewątpliwie należy chwilowe podniesienie IQ oraz poprawa pamięci krótkotrwałej.  Poprawia koncentrację, dotlenia organizm,  pozytywnie wpływa na trawienie i krążenie. Przyspiesza  metabolizm, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór wątroby i jelita, na cukrzycę typu 2, chorobę Parkinsona. Ma właściwości  antyoksydacyjne. Negatywne skutki picia kawy wiążą się z kofeiną.  Zbyt duża ilość kawy powoduje  niepokój  i utrudnia zasypianie. Zaleca się picie do 500 mg kawy dziennie. To równowartość mniej więcej 3 filiżanek. Taka  ilość nie jest szkodliwa dla organizmu.
Świetną  alternatywą dla kawy i herbaty  może być yerba mate. Napój ten przyrządza się  z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to wiecznie zielone drzewo, które w stanie dzikim  rośnie na niewielkim obszarze na terenie Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju. Jest tam uprawiane i eksportowane  na cały świat.  Trzeba wiedzieć, że yerba mate nie jest herbatą. Pozyskuje się ją z zupełnie innej rośliny!


Proces przygotowania naparu jest zupełnie  inny niż napojów znanych nam na co dzień.  Do naczynia  wsypuje się 3/4 objętości suszu. Pije się ją przez rurkę zakończoną sitkiem  zwaną bombilla.  Jedna porcja może być zaparzana  nawet 7 razy. Yerba mate  ma bardzo gorzki smak,  a zwłaszcza porcja zaparzana po raz pierwszy.  Do jej  szczególnego  smaku trzeba się przyzwyczaić.  Opłaca się jednak wysilić kubki smakowe, gdyż jest prawdziwą  skarbnicą wartości odżywczych. Poza właściwościami pobudzającymi, doskonale  oczyszcza organizm, reguluje  ciśnienie, zmniejsza objawy zmęczenia,  przyspiesza  przemianę materii,  odżywia   skórę oraz zwiększa odporność.   Jest bogata w wiele dobroczynnych związków chemicznych, witamin,  mikro-  i makroelementów.  Nieczęsto się zdarza,   aby wszystkie te składniki były obecne w jednej porcji pożywienia. Yerba mate jest doskonałym źródłem ich wszystkich.
Nieważne czy jest się smakoszem kawy, herbaty czy yerba mate,  niezwykle trudno jest dostać  produkty oryginalne, aromatyczne o  wysokiej jakości. Jednym z niewielu miejsc, gdzie są dostępne,  jest sklep internetowy skworcu.com.pl. Można tam zakupić nie tylko kawy i herbaty najwyższej jakości, ale również bakalie i przyprawy. Sklep internetowy oferuje także  różnorodne mieszanki przypraw, miody, syropy oraz pojemniki do ich właściwego przechowywania. Wszystkie oferowane produkty spełniają bardzo wysokie standardy i na pewno spełnią oczekiwania  najbardziej wymagających  entuzjastów.