Sprawdź czy zakwaszenie organizmu nie dotyczy także Ciebie

Wielu osobom towarzyszą bezustannie takie dolegliwości jak bóle głowy, uczucie zmęczenia, bóle stawów, czy problemy trawienne. Na ogół w pierwszej kolejności sięgamy po dostępne w aptece bez recepty środki łagodzące wymienione wyżej objawy, nie zastanawiając się nad ich źródłem.  Szukać ich pochodzenia zaczynamy dopiero wtedy, gdy stają się one tak dokuczliwe,  że uniemożliwiają nam normalne  funkcjonowanie. Zdarza się dość często tak, że po wizycie u lekarza i wykonanych badaniach okazuje się, że jesteśmy zdrowi,  a mimo to dolegliwości i tak nam dokuczają. Niewielu z nas wie, że ich przyczyną może być zakwaszenie organizmu.


Zakwaszenie organizmu jest efektem niewłaściwego trybu odżywiania się. W sklepach dostępnych jest  niestety bardzo dużo produktów wysoko przetworzonych. Spożywamy także znaczne ilości mięsa, produktów zbożowych i nabiału,  co zakłóca równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Dieta alkaliczna, pełna warzyw i owoców mogłaby uchronić nas przed zaburzeniami w równowadze kwasowo-zasadowej, a tym samym przed różnego rodzaju chorobami, do których ono po pewnym czasie prowadzi.
Różne płyny, znajdujące się w ludzkim organizmie mają inne pH. Najbardziej kwaśny jest sok żołądkowy, którego pH wynosi około 2. Poprawny odczyn krwi mieści się w zakresie pH od 7,35 do 7,45. Mocz natomiast może być lekko kwaśny, lekko zasadowy lub obojętny. Rozbieżność ta jest efektem odpowiedzialności nerek za usuwanie z organizmu toksyn i różnych szkodliwych substancji. Zakwaszenia organizmu nie powinno się mylić z kwasicą, gdzie nieprawidłowościom ulegają mechanizmy odpowiedzialne za prawidłowe pH we krwi,  płucach i nerkach. Kwasica jest niezwykle niebezpieczna dla zdrowia i życia, gdyż każde odchylenie od zakresu właściwego pH krwi może rodzić bardzo duże konsekwencje zdrowotne. Zakwaszenie organizmu nie jest stanem niebezpiecznym, gdyż w jego przypadku, mechanizmy normujące,  pH organizmu funkcjonują prawidłowo. Są jednak zmuszone do radzenia sobie  z przetwarzaniem i wydalaniem większej ilości związków kwasotwórczych, niż w przypadku stosowania zdrowej diety.
Jak już wyżej  zostało wspomniane, zakwaszenie organizmu jest skutkiem niezdrowego odżywiania się. Podczas trawienia uwalniane są aminokwasy, wolne kwasy tłuszczowe, kwasy organiczne, monocukry, składniki mineralne i witaminy. Wszystkie te elementy są potem metabolizowane, a od efektu  tego procesu zależy, czy żywność zadziałała kwasotwórczo, zasadotwórczo czy obojętnie. Na to działanie największy wpływ ma zawartość w spożywanych produktach różnych pierwiastków. Fosfor, siarka i chlor wykazują  działanie kwasotwórcze, wapń, magnez, potas i sód – zasadotwórcze. Niezwykle ważnymi czynnikami powodującymi zakwaszenie są także: stres, uzależnienie od używek,  brak aktywności fizycznej oraz głodzenie się.


Objawy zakwaszenia organizmu nie są charakterystyczne, ale mogą być odczuwane w całym ciele. W oparciu o jeden czy dwa trudno jest stwierdzić czy to właśnie zakwaszenie, bo takie objawy może wywoływać mnóstwo różnych czynników. Jeśli jednak występuje jednocześnie kilka z nich, warto się temu bliżej przyjrzeć. Objawy zakwaszenia organizmu to: ciągłe zmęczenie, obniżenie nastroju, nerwowość, drażliwość, zajady, problemy z układem trawiennym, podrażnienie dróg moczowych, katar, sucha skóra, łamliwość paznokci, wypadanie włosów i migrujące bóle stawów.
Duża ilość  ludzi zastanawia się, jak zmierzyć poziom zakwaszenia organizmu. Do wykonania pomiaru poziomu zakwaszenia organizmu może posłużyć papierek lakmusowy do mierzenia  pH moczu Holistic. Za jego pomocą należy dokonać pomiaru pH moczu kilka razy w ciągu dnia zaczynając od moczu tuż po przebudzeniu. Z wyników należy utworzyć krzywą. Jeśli otrzymaliśmy linię prostą lub lekko wznoszącą, oznacza to, że nasz organizm zmaga się z zakwaszeniem.  Wykres osoby zdrowo odżywiającej się i niemającej problemów z zakwaszeniem będzie miał postać zygzaka, gdyż pH moczu ulega zmianie w zależności od posiłków.
Odkwaszenie organizmu to często niemały wysiłek, gdyż wiąże się niestety z koniecznością zmiany nawyków żywieniowych. Niebywale trudno jest zachować zbilansowaną dietę, jeśli przyzwyczailiśmy się przez lata do spożywania niemałych  ilości mięsa, tłuszczu oraz słodyczy. W tego typu  przypadkach niezawodnym  wsparciem może okazać się zażywanie minerałów zasadowych Bas Balans Holistic. Produkt  ten zawiera składniki mineralne równoważące pH ciała takie jak magnez, potas i cynk. Pomagają one między innymi zredukować zmęczenie, wspierają układ nerwowy oraz prawidłową  pracę układu mięśniowo-kostnego. Przyczyniają się do podniesienia odporności organizmu, pomagają utrzymać paznokcie, skórę i włosy  w dobrej  kondycji. Odpowiadają także  za prawidłową przemianę  węglowodanów, kwasów tłuszczowych i witamin. Wszystko to sprawia, że równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie zostaje zachowana.
Opłaca się sprawdzić, czy dokuczające nam dolegliwości nie są wynikiem zakwaszenia organizmu. Dobre samopoczucie, zbilansowana dieta i wspomaganie przemiany substancji kwasotwórczych to najlepszy sposób na zachowanie witalności i jasności umysłu.