Jak odżywiają się piłkarze? Zdrowy przepis na sukces

 

Dieta piłkarska – przepis na sukces

Od lat wiadomo, że dieta stanowi 70% sukcesu, nie ważne, czy jest to piłka nożna, kulturystyka, czy jakieś inne dyscypliny, które powodują ogromne zmęczenie organizmu. Piłkarze, którzy trenują średnio od 7 do 10 razy w tygodniu, po 1,5 – 2 godziny dziennie, wykonują ogromną pracę w progach tlenowo-beztlenowych. Oczywiste jest, że bez odpowiednio skomponowanej diety piłkarz nie będzie wstanie pracować na 100% swoich możliwości.

Węglowodany

To chyba najważniejsza grupa makroskładników, z których piłkarz powinien, a wręcz musi czerpać energię. Węglowodany stanowią cenne źródło energii, którą zawodnik traci podczas wykonywania wszelkiego rodzaju sprintów i biegania o różnej intensywności. Nie należy zapominać, że wśród węglowodanów powinny dominować cukry złożone, do których zaliczamy produkty pełnoziarniste, kasze, makarony. Skoro cukry złożone, to również cukry proste w postaci owoców, które stosuję się w okresie około-treningowym i około-meczowym.

Białko i tłuszcze 

Te dwa składniki piłkarz także powinien wkomponować w swoją dietę. Białko, które jest podstawowym składnikiem budulcowym do rozwoju mięśni i odbudowy tkanek jest tak samo ważne, jak nawadnianie organizmu podczas wysiłku. Bez tego makroskładnika mięśnie nie będą odpowiednio stymulowane i nie będą dostawały odpowiednich bodźców do pracy. Jeśli chodzi o produkty bogate w białko, to zawodnik ma pełen komfort, m.in jajka, ryby, kurczak, indyk, nabiał. Jeżeli chodzi o tłuszcze, piłkarz powinien zwrócić szczególną uwagę na kwasy omega-3, które znajdują się w tłustych rybach, awokado, oliwie z oliwek i orzechach.

Jeżeli chcesz się dowiedzieć nieco więcej na temat żywienia, to powinieneś zajrzeć tutaj: altruismonline.